Julen 2017
Menyer
Første dag jul
Hovedrett
Salmalaks m/agurksalat, Hollandiese saus (pakke) og kokte poteter
Hvitvin
Dessert
Annen dag jul
Forrett
Foccacia med smør . Ett brød i grå form m/Rosmarin
Ett glass Hvitvin – Soave Classico
Hovedrett
Reinsdyrstek – se her.
Kokte råskrelte poteter – hvor mange? 3 til hver = 21 + 4 = 25
Viltsaus – 2 pakker.
Senere så holder med 2 blomkål og 2 brokkoli.
Aroma sopp (900 gr) Brukte det ikke. Ikke nødvendig å ha-
Rødvin
1 solo
Egge eplemost
Dessert
Multer og fløte m/ett glass Castiôn Moscato d’Asti 2016. Multene tas ut 24/12.
Sjokolademouse for to personer. Lages ferdig første dag jul.
Nyttårsaften
Hovedrett
Steken brukte nær 2 timer på 125 grader i ildfast form
Fløtegratinerte poteter – kok potetskivene noe på forhånd, se oppskriften
Dessert
Bringebær og fløte
Vin: Moscato d’Asti.
Hjortestek:
nammis . no / hjortestek/
Slik gjør du
1. Sørg for at hjortesteken er ferdig tint og romtemperert. Kjøtt bør få tine sakte i den kaldeste delen av kjøleskapet, gjerne over et døgn. Ta steken ut av kjøleskapet cirka en time før du skal begynne å tilberede den, slik at den får romtemperatur.
2. Sett på stekeovnen på ønsket steketemperatur. Jo lavere temperatur, jo lenger steketid. Noen foretrekker lang steketid for smakens skyld – noen foretrekker kort steketid for å bruke kortest mulig tid på maten.
3. Tørk av kjøttet med litt kjøkkenpapir og gni inn salt, pepper og timian.
4. Ha olje og smør i en stekepanne og varm med sterk varme til smøret er nøttebrunt. Brun steken på alle sider (også kortsidene) i cirka 1 minutt til hele steken har fått en god stekeskorpe.
5. Plasser steketermometeret slik at tuppen havner midt i den tykkeste delen av steken.
6. Knus hvitløksfeddene med langsiden av en kjøkkenkniv (eller lignende).
7. Ha gulrøttene, steken og hvitløken i en stekepose. Klipp et hull på toppen av stekeposen, slik at dampen kan forsvinne. Trenger ikke å bruke stekepose.
8. Stek steken midt i ovnen til kjernetemperaturen er 58 grader.
9. Ta steken ut av ovnen og pakk den inn i aluminiumsfolie. La den hvile i folien i cirka 20 minutter. Den holder seg varm og godt, men blir mer saftig.
10. Ta gjerne vare på stekekraften og bruk den i sausen. Gulrøttene serverer du til steken.