Jul & nyttår 2023

Kjøp: 2 x 1/2 flaske Marqués de Cáceres Crianza 2019 (vinmonopolet.no) til 83,90 (2. dag jul). Spania

2 x 1 flaske Sunrise Cabernet Sauvignon 2022 (vinmonopolet.no) Chile 104,90 (2. dag jul)

1 flaske The Boutique Selection Mâcon-Villages (vinmonopolet.no) Frankrike 209,90 (1. dag)

1 flaske Contessa Matilde Lambrusco di Sorbara (vinmonopolet.no) Italia 138,90 kr  (2. dag jul)

1 flaske Zorzettig Schioppettino 2019 (vinmonopolet.no) 221,80 (31/12) Italia

1 flaske Alpine Road Moscato 2022 (vinmonopolet.no) 109,90 Australia

Kjøp 2 pakker Skrei loin fra https://vaagseafood.no/ Helst 600 – 700 gram.

Kaker (2023)

Smultringer

Smultringer stekes lørdag 16/12. Stekte 161 smultringer. Har IKKE smult for 2025.

Deig = 60 + 60 . 2 kg smult – først 1 1/2 kg og deretter 0,5 kg. Lages fredag 15/12-23.

Termometer som festes til jerngryta.

Smultet ble brunt i 2022 – ga mørkere smultringer.

Småkaker med sjokoladebiter II. Kun smør (lagd 10/12-22)

Krumkaker – 18 stk. Pass på å ikke ha for mye røre i jernet. De ble for tykke (og myke) i 2022.
Var røren kanskje for tykk?  Det var en “klump” – se Krumkakejern test: Disse 4 er best i 2022 (velgenklere.no) hvor røren er flytende.

 

Menyer

Første dag jul. 

Hovedrett

Torskeloin med grønnsaker og mandelpotetmos (lenke) Kjøpte 2 pakker Skrei loin fra https://vaagseafood.no/ Kjøpt på Meny i Asker.  180 grader i 15 min. Veldig godt – ble for mye med 840 gram fisk i 2022.

1 flaske The Boutique Selection Mâcon-Villages (veldig god!) – The Boutique Selection Mâcon-Villages (vinmonopolet.no)

Veldig godt!

Dessert

Vaniljeis med sjokoladesaus

2022: Iskrem – vanilje med kirsebær, kjøpt hos Petra i Asker.  Dette var ikke fløteis. God is, men. Opplevdes som ikke så mektig.

 

Annen dag jul

Vi var  6 (meg + Jans familie + far) i 2022 – blir det samme i 2023

Rødvinsgløgg.   MEGET GOD

Bruk 2 flasker, av: Sunrise. Passe – det litt til overs i 2022.

2022: Satte den på ca 15.15. Trakk fra 15.30 – 16.45, på kjøkkenkomfyren.  (Skal trekke i 1 time). Flyttet den da til plate i stua, og varmet den opp.

 

Forrett – 23

(Samme som i 2022, 2021, 2020 og 2019)

Bakte loffen på morgenkvisten.

Kjøpte 2 pakker (200 gr) røkt laks (Lofoten), brukte 150 gr laks i 2021

+ fersk dill

Meget godt. Brukte hjemmelaget loff./

Crostini med dillkrem og røkt laks – Matgodt – mat og muligheter

Brukte 200 gram laks, og det var bra. Godt med rikelig laks + fint med fersk dill (15 kr for en “potte”).

Rister: 1 når loffen er helt fersk

Eggerøre uten gressløk på ristet loffskive til B.K.

 

Hovedrett – vi var 5 voksne i 21 og 19. Vi var 6 i 2020 og 6 i 2022.

2023: Satte den inn i stekeovnen kl 15.00 var nådd 61 grader kl. 17.45. Steken var på 1,5 kg. Den hadde en indre temp nå 21 grader, når den ble satt inn. Tok den ut av kjøleskapet kl 08.00.

Elgstek  – se her. 62 grader.  125 grader. Satte den inn kl 15.45 (2020) – var nådd 62 grader kl. 18.00. Steken var på 1,48 kg.  Steken hadde en indre temperatur på 15 grader, når jeg satte den i ovnen. Burde vært tatt ut, når jeg stod opp (2 timer tidligere enn når jeg tok den ut i 2020).

Ta ut steken av kjøleskapet, når jeg står opp.
Satte steken inn kl. 15.15. Ut av stekeovn kl. 17.45 (2 1/2 time) – var da på 59. Steg til 62 grader etter hvile (Temp 125 grader). Steken var på 22 grader i midten, når jeg satte den inn i ovnen.

Trenger 1 løk, selleri og et par gulrøtter sammen med steken i stekeovnen.

Startet med forretten kl 18.00. Ferdig med middag og dessert kl. 19.50. Gløgg fra 17.00.

 

Kjøpt surret elgstek for 2. dag jul på Meny fredag 20/10-23: 1,502 kg til tilbudspris på 299 kr/kg (satt ned fra 289 kr/kg). Fersk – pakket i år. Fra Nordås. (Betalte 449,10 kr)

23/9-22: Kjøpte en benfri elgstek på 1,48 kg hos Meny (kilopris=416 kr).
Tas ut av fryseren 23/12 og legges i kjøleskap. 26/12: ut av kjøleskap, når jeg står opp – tok den ut kl. 04.45. Akkurat passe mengde. Var litt seig – ikke opplevd før.

10/11-20: Kjøpte en elgstek på 1,48 kg. Tas ut 23/12. Akkurat passe mengde – vi var 6 personer. 1 1/2 skive igjen av steken.  Steken var veldig god. Satte den inn kl. 16.00 i 2020, det var litt sent – var klar 17.30 og deretter 15 min hvile. Tok den ut av kjøleskapet litt sent.

30/10-21: Kjøpte en benfri elgstek på 1,520 kg.
Tas ut av fryseren 23/12 og legges i kjøleskap. 26/12: ut av kjøleskap, når jeg står opp.
Var tykkere enn tidligere, og tok dermed lengre tid å steke.

23/11-2019: Kjøpte 2 elgsteker hos Meny: 1,264 kg + 1,098 kg. Leverandør: www.livilt.no  Tas ut 23/12.

 

Trenger 1 løk, selleri og et par gulrøtter sammen med steken i stekeovnen.

2021: Steken tok over 2 timer for å nå 59 grader. Var nok tykkere enn tidligere.

Elgsteik og asparges, sopp, stekt potet, jordskokkmos – Aperitif.no : Brun steika på alle sider.
Bak den til 65° C (2 t i 140° C) med gulrot, løk og vin.

Eller:

Elgstek med viltsaus | Oppskrift – MatPrat (det er denne jeg brukte i 2019 og 2020)

  1. Tørk steken med kjøkkenpapir og gni den inn med salt og pepper.
  2. Smelt smør eller margarin i en stekepanne og brun steken fint rundt på alle sider i en stekepanne.
  3. Del løk, selleri og gulrot i biter og legg det i en stor ildfast form. Legg steken over grønnsakene og ha på krydder. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Hell litt vann i formen.
  4. Sett formen inn i ovnen på 125 °C og stek til termometeret viser 65 °C. Da er steken rosa og medium stekt.
    La steken hvile minst et kvarter før den skjæres i skiver.

2021: Sett inn steken kl. 15.15. Skal stå i 1 1/2 – 2 timer + hvile 15 min.

Vin 21: 1 flaske fra Chile, Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2019 – 144,90  – https://www.vinmonopolet.no/Land/Chile/Odfjell-Armador-Cabernet-Sauvignon-2019/p/3438701

Drikke til elgen: – 2023

Trenger 1 1/2 flaske.

Kjøpte på Gardermoen: 1 flaske Baron De Ley Gran reserva 2016 Rioja. Stod der at det egnet seg til elg.

Kjøp: 1/2 flaske Marqués de Cáceres Crianza 2019 (vinmonopolet.no) til 83,90

Drikke til elgen: – 2022

1 flaske Gran Coronas Reserva 2014 – Gran Coronas Reserva 2016 (vinmonopolet.no) (En flaske jeg har hatt stående fra april 2018) + 1 flaske Gran Coronas Reserva 2018. Brukte ca 1 1/2 flaske.

 

2021:

Kokte råskrelte poteter  – hvor mange? 3 til hver = 15. Hadde 14 i normal størrelse. Stor sort kjele

Viltsaus – 2 pakker. Greit med to pakker – 1 liter saus.  (Jakobs viltkraft 250 ml var veldig bra. Ikke lagre i kjøleskap)

 

2020: Forrett spist kl. 18.15. Gløgg kl. 17.15. Middag kl. 18.30.  Bør spise litt tidligere i 2021.

2022: Forrett spist kl. 18.00. Gløgg kl. 17.00. Ferdig med alt kl. 19.50.

 

Grønnsaker:

Aspargesbønner (grønne) – veldig gode. 1 pose ferske.

+ 1 blomkål

Tyttebærsyltetøy

Lag soppstuing av ca 750 gram i 2020 og 2022 – nesten alt gikk med
Soppstuing av 500 gr sopp – alt gikk med i 2019

Blomkål og Brokkoli

1 solo

2020: Eplemost fra Egge. 1 liter kjøpt på Rema. Veldig bra

 


Dessert 2022

Multer og kremfløte, m/ett glass vin. Multene ble tatt ut 24/12 – 600 gr til 3 voksne i 2021 og ca 700 gr i 2022.

Vin 2023: 1 flaske Contessa Matilde Lambrusco di Sorbara (vinmonopolet.no)

Vin 2022: 1 flaske Il Falchetto Brachetto d’Acqui 2021 (vinmonopolet.no) Veldig god! (rød farge)

Sjokolademouse for to personer. (150 gram sjokolade)

 

Nyttårsaften 2023

Far og meg.

Vin 2023:

Zorzettig Schioppettino 2019 (vinmonopolet.no) 221,80 kr

Alpine Road Moscato 2022 (vinmonopolet.no) 109,90 kr (samme vin som i 2022)

Vin 2022:

Damana Crianza 2016  209,90. Veldig god! (Pris 2023: 299,90 kr…..)

Tobacco Road Moscato 2021 til desserten og drikke 99,90 kr. Veldig god!

 

Dessert

Multer og fløte?

 

Tidsplan

Ta ut av kjøleskapet, når jeg står opp – så tidlig som mulig.

Være hos far kl. 15.15. Kjøre bil bort – hente den neste dag? Gå fra meg kl. 15.00

Stek steken i panna først

Sett inn steken kl 15.30. Beregn 2 timer steking + 15 min hvile => 17.45. Bør spise før klokken blir 18.00.  (21: inn kl. 16.00 – ut 18.10 på 61 grader).

Koke poteter: Sett dem på kl. 17.00 (30 min = 17.30) – så under dyna.

Ferdig på 61 grader kl. 18.10. Den var på 16 grader i midten, når jeg satte den inn i stekeovnen. Ble tatt ut av kjøleskapet kl. 08.15.

Spise kl 17.30 – 18.00

Hovedrett 2022

Kjøpte i ca 15/10-22 816 gram fersk surret og benfri lårstek av reinsdyr fra Finnmark rein (på Meny i Asker) (kilopris: 415 kr). Pakket 6/10-22.
Ut av fryseren kveld 28/12. Ut av kjøleskap, når jeg står opp 31/12.

31/12-22: Satte den inn i stekeovn kl 15.45 – 22 grader i midten. Steken var kort og tykk. La den opp oppkuttet selleri og gulrot + ca 1 1/2 dl vann. Steken var på 62 grader kl. 17.50. Spiste kl. 18.10. Veldig mør og god.

Tilbehør: Asparges på boks, stekt rødløk, stekt aromasopp, tyttebær, kokte poteter og vitsaus.

 

 

Oppskrift for 2022: Reinsdyrstek med kokte poteter og viltsaus

og litt fra Klassisk reinsdyrstek | Oppskrift – MatPrat

Gni inn reinsdyrsteken med salt og pepper.

Brun den raskt på alle sider i en varm stekepanne med smør.

Legg steken over grønnsakene i langpannen, stikk inn et steketermometer og hell på vann. Sett langpannen i ovn på 125 °C. Når steketermometeret viser 60-65 °C er steken medium stekt, og på 70 °C er den medium pluss. Steken er helt gjennomstekt på 76 °C. Dette tar ca. 2 timer. La steken hvile i 15-20 minutter før du skjærer i den. (Matprat.no)

Stikk et steketermometer inn mot kjernen av kjøttet. Legg steken i en langpanne med gulrot i skiver og selleri i biter. Tilsett vannet og sett pannen inn i stekeovnen på 125°. Steketiden er 1 ½–2 timer, avhengig av stekens tykkelse.

Når steketermometeret viser 70°, har steken en rosa snittflate. Strø salt på steken og la den hvile mens du lager sausen. Ta den ut på 61-62 grader.

Server steken oppskåret i tynne skiver med saus, poteter, stekt sopp og rødløk. Hermetiske gule aspargis. Pynt gjerne fatet med tyttebær. Tyttebærsyltetøy eller rørte tyttebær er godt til.

– – – – – – –

31/12-21: Satte inn steken kl 16.00. Ferdig på 61 grader kl. 18.10. Den var på 16 grader i midten, når jeg satte den inn i stekeovnen. Ble tatt ut av kjøleskapet kl. 08.15.

 

Klassisk reinsdyrstek | Oppskrift – MatPrat

 

 

 

 

 


Reinsdyrstek 

Reinsdyrstek med viltsaus | Oppskrift – MatPrat:

Gni steken godt inn med salt og pepper. Stek den raskt i pannen.
Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken og legg den i en langpanne sammen med løk i båter og gulrot i skiver. Tilsett vann og sett langpannen i stekeovnen på 125°C. Steketiden er ca. 2 timer, avhengig av stekens tykkelse.

  • Stikk inn et steketermometer mot midten av kjøttet.
  • Sett ovnen på 125 grader  og legg steken i langpanne. Hell på vann.
  • Steketid for reinsdyrstek er ca. 1 ½ time, avhengig av tykkelse på kjøttet.
  • Ved 60 grader er steken rosa, og ved 72 grader er den grå.
  • Reinsdyrsteken bør hvile i 15-20 minutter før du skjærer den opp i tynne skiver.

Kjøp et par gulrøtter + løk (til steken)

Comments are closed.