Julen 2022
Kaker (2022)
Smultringer stekt søndag 18/12.
Deig = 40 + 40 + 60 . 2 kg smult – først 1 1/2 kg og deretter 0,5 kg. Lagd 17/12-22.
Termometer som festes til jerngryta.
Smultet ble brunt i 2022 – ga mørkere smultringer.
Krumkaker – 18 stk. Pass på å ikke ha for mye røre i jernet. De ble for tykke (og myke) i 2022.
Var røren kanskje for tykk? Det var en “klump” – se Krumkakejern test: Disse 4 er best i 2022 (velgenklere.no) hvor røren er flytende.
Menyer
Første dag jul – 22.
Hovedrett
Torskeloin med grønnsaker og mandelpotetmos
Kjøpte 2 pakker Skrei loin fra https://vaagseafood.no/ Kjøpt på Meny i Asker. 180 grader i 15 min. Veldig godt – ble for mye med 840 gram fisk.
1 flaske The Boutique Selection Mâcon-Villages (veldig god!) – The Boutique Selection Mâcon-Villages (vinmonopolet.no)
Veldig godt!
Dessert
Iskrem – vanilje med kirsebær, kjøpt hos Petra i Asker. Dette var ikke fløteis. God is, men. Opplevdes som ikke så mektig.
Bruk 2 flasker i 2022, av: Sunrise. Passe – det litt til overs.
I 2021 og 2019 var vi 5 (meg + Jans familie). Brukte da 1 flaske, som var litt snaut.
2022: Satte den på ca 15.15. Trakk fra 15.30 – 16.45, på kjøkkenkomfyren. (Skal trekke i 1 time). Flyttet den da til plate i stua, og varmet den opp.
Forrett – 22
(Samme som i 2021, 2020 og 2019)
Bakte loffen på morgenkvisten.
Kjøpte 2 pakker (200 gr) røkt laks (Lofoten), brukte 150 gr laks i 2021
+ fersk dill
Meget godt. Brukte hjemmelaget loff./
Crostini med dillkrem og røkt laks – Matgodt – mat og muligheter
Brukte 200 gram laks, og det var bra. Godt med rikelig laks + fint med fersk dill (15 kr for en “potte”).
Forstod ikke risteren – skal tallet være 1 eller 7 når loffen er helt fersk?
Eggerøre uten gressløk på ristet loffskive til B.K.
Hovedrett – vi var 5 voksne i 21 og 19. Vi var 6 i 2020 og 6 i 2022.
Elgstek – se her. 62 grader. 125 grader. Satte den inn kl 15.45 (2020) – var nådd 62 grader kl. 18.00. Steken var på 1,48 kg. Steken hadde en indre temperatur på 15 grader, når jeg satte den i ovnen. Burde vært tatt ut, når jeg stod opp (2 timer tidligere enn når jeg tok den ut i 2020).
23/9-22: Kjøpte en benfri elgstek på 1,48 kg hos Meny (kilopris=416 kr).
Tas ut av fryseren 23/12 og legges i kjøleskap. 26/12: ut av kjøleskap, når jeg står opp – tok den ut kl. 04.45.
Satte steken inn kl. 15.15. Ut av stekeovn kl. 17.45 (2 1/2 time) – var da på 59. Steg til 62 grader etter hvile (Temp 125 grader). Steken var på 22 grader i midten, når jeg satte den inn i ovnen.
Akkurat passe mengde. Var litt seig – ikke opplevd før. Kanskje ha Reinsdystek i 2023?
Trenger 1 løk, selleri og et par gulrøtter sammen med steken i stekeovnen.
Startet med forretten kl 18.00. Ferdig med middag og dessert kl. 19.50. Gløgg fra 17.00.
10/11-20: Kjøpte en elgstek på 1,48 kg. Tas ut 23/12. Akkurat passe mengde – vi var 6 personer. 1 1/2 skive igjen av steken. Steken var veldig god. Satte den inn kl. 16.00 i 2020, det var litt sent – var klar 17.30 og deretter 15 min hvile. Tok den ut av kjøleskapet litt sent.
30/10-21: Kjøpte en benfri elgstek på 1,520 kg.
Tas ut av fryseren 23/12 og legges i kjøleskap. 26/12: ut av kjøleskap, når jeg står opp.
Var tykkere enn tidligere, og tok dermed lengre tid å steke.
23/11-2019: Kjøpte 2 elgsteker hos Meny: 1,264 kg + 1,098 kg. Leverandør: www.livilt.no Tas ut 23/12.
Trenger 1 løk, selleri og et par gulrøtter sammen med steken i stekeovnen.
2021: Steken tok over 2 timer for å nå 59 grader. Var nok tykkere enn tidligere.
Elgsteik og asparges, sopp, stekt potet, jordskokkmos – Aperitif.no : Brun steika på alle sider.
Bak den til 65° C (2 t i 140° C) med gulrot, løk og vin.
Eller:
Elgstek med viltsaus | Oppskrift – MatPrat (det er denne jeg brukte i 2019 og 2020)
- Tørk steken med kjøkkenpapir og gni den inn med salt og pepper.
- Smelt smør eller margarin i en stekepanne og brun steken fint rundt på alle sider i en stekepanne.
- Del løk, selleri og gulrot i biter og legg det i en stor ildfast form. Legg steken over grønnsakene og ha på krydder. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Hell litt vann i formen.
- Sett formen inn i ovnen på 125 °C og stek til termometeret viser 65 °C. Da er steken rosa og medium stekt.
La steken hvile minst et kvarter før den skjæres i skiver.
2021: Sett inn steken kl. 15.15. Skal stå i 1 1/2 – 2 timer + hvile 15 min.
Vin 21: 1 flaske fra Chile, Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2019 – 144,90 – https://www.vinmonopolet.no/Land/Chile/Odfjell-Armador-Cabernet-Sauvignon-2019/p/3438701
Drikke til elgen: – 2022
1 flaske Gran Coronas Reserva 2014 – Gran Coronas Reserva 2016 (vinmonopolet.no) (En flaske jeg har hatt stående fra april 2018) + 1 flaske Gran Coronas Reserva 2018. Brukte ca 1 1/2 flaske.
2021:
Kokte råskrelte poteter – hvor mange? 3 til hver = 15. Hadde 14 i normal størrelse. Stor sort kjele
Viltsaus – 2 pakker. Greit med to pakker – 1 liter saus. (Jakobs viltkraft 250 ml var veldig bra. Ikke lagre i kjøleskap)
2020: Forrett spist kl. 18.15. Gløgg kl. 17.15. Middag kl. 18.30. Bør spise litt tidligere i 2021.
2022: Forrett spist kl. 18.00. Gløgg kl. 17.00. Ferdig med alt kl. 19.50.
Grønnsaker:
Aspargesbønner (grønne) – veldig gode. 1 pose ferske.
+ 1 blomkål
Tyttebærsyltetøy
Lag soppstuing av ca 750 gram i 2020 og 2022 – nesten alt gikk med
Soppstuing av 500 gr sopp – alt gikk med i 2019
1 solo
2020: Eplemost fra Egge. 1 liter kjøpt på Rema. Veldig bra
Dessert 2022
Multer og kremfløte, m/ett glass vin. Multene ble tatt ut 24/12 – 600 gr til 3 voksne i 2021 og ca 700 gr i 2022.
Vin: 1 flaske Il Falchetto Brachetto d’Acqui 2021 (vinmonopolet.no) Veldig god! (rød farge)
Sjokolademouse for to personer. (150 gram sjokolade)
Nyttårsaften 2022
Far og meg. Mor bor nå på Solgården.
Vin:
Damana Crianza 2016 209,90. Veldig god!
Tobacco Road Moscato 2021 til desserten og drikke 99,90 kr. Veldig god!
Tidsplan
Ta ut av kjøleskapet, når jeg står opp – så tidlig som mulig.
Besøke mor – men når? Hun har lunch kl. 13.00 og kake/kaffe kl. 15.30. Vi kan være der fra 14.00 – 15.00.
Være hos far kl. 15.15. Kjøre bil bort – hente den neste dag? Gå fra meg kl. 15.00
Stek steken i panna først
Sett inn steken kl 15.30. Beregn 2 timer steking + 15 min hvile => 17.45. Bør spise før klokken blir 18.00. (21: inn kl. 16.00 – ut 18.10 på 61 grader).
Koke poteter: Sett dem på kl. 17.00 (30 min = 17.30) – så under dyna.
Ferdig på 61 grader kl. 18.10. Den var på 16 grader i midten, når jeg satte den inn i stekeovnen. Ble tatt ut av kjøleskapet kl. 08.15.
Spise kl 17.30 – 18.00
Hovedrett 2022
Kjøpte i ca 15/10-22 816 gram fersk surret og benfri lårstek av reinsdyr fra Finnmark rein (på Meny i Asker) (kilopris: 415 kr). Pakket 6/10-22.
Ut av fryseren kveld 28/12. Ut av kjøleskap, når jeg står opp 31/12.
31/12-22: Satte den inn i stekeovn kl 15.45 – 22 grader i midten. Steken var kort og tykk. La den opp oppkuttet selleri og gulrot + ca 1 1/2 dl vann. Steken var på 62 grader kl. 17.50. Spiste kl. 18.10. Veldig mør og god.
Tilbehør: Asparges på boks, stekt rødløk, stekt aromasopp, tyttebær, kokte poteter og vitsaus.
Oppskrift for 2022: Reinsdyrstek med kokte poteter og viltsaus
og litt fra Klassisk reinsdyrstek | Oppskrift – MatPrat
Gni inn reinsdyrsteken med salt og pepper.
Brun den raskt på alle sider i en varm stekepanne med smør.
Legg steken over grønnsakene i langpannen, stikk inn et steketermometer og hell på vann. Sett langpannen i ovn på 125 °C. Når steketermometeret viser 60-65 °C er steken medium stekt, og på 70 °C er den medium pluss. Steken er helt gjennomstekt på 76 °C. Dette tar ca. 2 timer. La steken hvile i 15-20 minutter før du skjærer i den. (Matprat.no)
Stikk et steketermometer inn mot kjernen av kjøttet. Legg steken i en langpanne med gulrot i skiver og selleri i biter. Tilsett vannet og sett pannen inn i stekeovnen på 125°. Steketiden er 1 ½–2 timer, avhengig av stekens tykkelse.
Når steketermometeret viser 70°, har steken en rosa snittflate. Strø salt på steken og la den hvile mens du lager sausen. Ta den ut på 61-62 grader.
Server steken oppskåret i tynne skiver med saus, poteter, stekt sopp og rødløk. Hermetiske gule aspargis. Pynt gjerne fatet med tyttebær. Tyttebærsyltetøy eller rørte tyttebær er godt til.
– – – – – – –
31/12-21: Satte inn steken kl 16.00. Ferdig på 61 grader kl. 18.10. Den var på 16 grader i midten, når jeg satte den inn i stekeovnen. Ble tatt ut av kjøleskapet kl. 08.15.
Klassisk reinsdyrstek | Oppskrift – MatPrat
Reinsdyrstek med viltsaus | Oppskrift – MatPrat:
Gni steken godt inn med salt og pepper. Stek den raskt i pannen.
Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken og legg den i en langpanne sammen med løk i båter og gulrot i skiver. Tilsett vann og sett langpannen i stekeovnen på 125°C. Steketiden er ca. 2 timer, avhengig av stekens tykkelse.
- Stikk inn et steketermometer mot midten av kjøttet.
- Sett ovnen på 125 grader og legg steken i langpanne. Hell på vann.
- Steketid for reinsdyrstek er ca. 1 ½ time, avhengig av tykkelse på kjøttet.
- Ved 60 grader er steken rosa, og ved 72 grader er den grå.
- Reinsdyrsteken bør hvile i 15-20 minutter før du skjærer den opp i tynne skiver.
Kjøp et par gulrøtter + løk (til steken)