Julen 2021
Kaker (2021)
Smultringer stekt søndag 19/12.
Lagde ca 215, deig = 180 stk = 60 +60 + 60 . 2 kg smult – først 1 1/2 kg og deretter 0,5 kg.
Termometer til jerngryta – Digitalt kjøkkentermometer | Clas Ohlson Asker: B46. Kjøpt!
Krumkaker – 18 stk
Menyer
Første dag jul – 21.
Hovedrett
Salmalaks m/agurksalat, smeltet smør og kokte poteter. Sandefjordsmør (pakke) + smeltet smør til mor
1 flaske Mastroberardino Mastro Campania Bianco – Mastroberardino Mastro Campania Bianco | Italia | Land | Vinmonopolet
Dessert – 20
Piano bringebærsaus
Annen dag jul
I 2021 og 2019 var vi 5 (meg + Jans familie).
Brukte i 2021 1 flaske av: Gato Negro Cabernet Sauvignon 2020
Forrett – 21
(Samme som i 2020 og 2019)
Bakte loffen på morgenkvisten.
Kjøpte 3 pakker (300 gr) røkt laks, brukte 150 gr laks
+ fersk dill
Meget godt. Brukte hjemmelaget loff./
Crostini med dillkrem og røkt laks – Matgodt – mat og muligheter
Eggerøre på ristet loffskive til B.K.
Hovedrett – vi var 5 voksne i 21 og 19. Vi var 6 i 2020.
Elgstek – se her. 62 grader. 125 grader. Satte den inn kl 15.45 – var nådd 62 grader kl. 18.00. Steken var på 1,48 kg. Steken hadde en indre temperatur på 15 grader, når jeg satte den i ovnen. Burde vært tatt ut, når jeg stod opp (2 timer tidligere enn når jeg tok den ut i 2020).
23/11-2019: Kjøpte 2 elgsteker hos Meny: 1,264 kg + 1,098 kg. Leverandør: www.livilt.no Tas ut 23/12.
10/11-20: Kjøpte en elgstek på 1,48 kg. Tas ut 23/12. Akkurat passe mengde. 1 1/2 skive igjen av steken. Steken var veldig god. Satte den inn kl. 16.00 i 2020, det var litt sent – var klar 17.30 og deretter 15 min hvile. Tok den ut av kjøleskapet litt sent.
30/10-21: Kjøpte en benfri elgstek på 1,520 kg.
Tas ut av fryseren 23/12 og legges i kjøleskap. 26/12: ut av kjøleskap, når jeg står opp.
Trenger 1 løk, selleri og et par gulrøtter sammen med steken i stekeovnen.
Steken tok over 2 timer for å nå 59 grader. Var nok tykkere enn tidligere.
Elgsteik og asparges, sopp, stekt potet, jordskokkmos – Aperitif.no : Brun steika på alle sider.
Bak den til 65° C (2 t i 140° C) med gulrot, løk og vin.
Eller:
Elgstek med viltsaus | Oppskrift – MatPrat (det er denne jeg brukte i 2019 og 2020)
- Tørk steken med kjøkkenpapir og gni den inn med salt og pepper.
- Smelt smør eller margarin i en stekepanne og brun steken fint rundt på alle sider i en stekepanne.
- Del løk, selleri og gulrot i biter og legg det i en stor ildfast form. Legg steken over grønnsakene og ha på krydder. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Hell litt vann i formen.
- Sett formen inn i ovnen på 125 °C og stek til termometeret viser 65 °C. Da er steken rosa og medium stekt.
La steken hvile minst et kvarter før den skjæres i skiver.
2021: Sett inn steken kl. 15.15. Skal stå i 1 1/2 – 2 timer + hvile 15 min.
Vin 21: 1 flaske fra Chile, Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2019 – 144,90 – https://www.vinmonopolet.no/Land/Chile/Odfjell-Armador-Cabernet-Sauvignon-2019/p/3438701
2021:
Kokte råskrelte poteter – hvor mange? 3 til hver = 15. Hadde 14 i normal størrelse. Stor sort kjele
Viltsaus – 2 pakker. Greit med to pakker – 1 liter saus. (Jakobs viltkraft 250 ml var veldig bra. Ikke lagre i kjøleskap)
2020: Forrett spist kl. 18.15. Gløgg kl. 17.15. Middag kl. 18.30. Bør spise litt tidligere i 2021.
Grønnsaker:
Aspargesbønner (grønne) – veldig gode. Ta bort endene (iflg. Jan). 1 pose ferske.
+ 1 blomkål
Tyttebærsyltetøy
Lag soppstuing av ca 750 gram i 2020 – nesten alt gikk med
Soppstuing av 500 gr sopp – alt gikk med i 2019
1 solo
2020: Eplemost fra Egge. 1 liter kjøpt på Rema. Veldig bra
Dessert 2021
Multer og kremfløte, m/ett glass vin. Multene ble tatt ut 24/12 – 600 gr til 3 voksne.
Vin: Saracco Moscato d’Asti 2021 | Italia | Land | Vinmonopolet
Sjokolademouse for to personer. .
Nyttårsaften
Far, mor og meg.
Vin:
Ca’ Botta Valpolicella | Italia | Land | Vinmonopolet 199,50
I 2020 hadde vi også noe hvitvin……trenger vi det i 21?
Tidsplan
Spise kl. 18.00 – 18.15.
Fløtegratinerte poteter inn i ovnen kl 17.00. Stek ut ca 17.45 (håper jeg). (930 gr hjort i 20: inn 16.15 – ut 17.50 60,5 grader).
Stek inn i stekeovn 16.00 – tar 1 1/2 – 2 timer. Deretter 15-20 min hvile. Ut når den er på 60 grader – kjernetemp stiger litt, under hvilen.
Være hos far kl. 15.45
Kjøre fra meg kl. 15.30
Rødvinsgløgg trekkes fra kl. 14.20 – 15.20 – helles over på forvarmet termos.
Starte med rødvinsgløggen kl. 14.10.
Hovedrett
Kjøpte 30/10-21 834 gram stek av kalv reinsdyr (fersk – la den i fryseren dagen etter (31/10).
Ut av fryseren 27/12. Ut av kjøleskap, når jeg står opp 31/12.
Reinsdyrstek med viltsaus | Oppskrift – MatPrat:
Gni steken godt inn med salt og pepper. Stek den raskt i pannen.
Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken og legg den i en langpanne sammen med løk i båter og gulrot i skiver. Tilsett vann og sett langpannen i stekeovnen på 125°C. Steketiden er ca. 2 timer, avhengig av stekens tykkelse.
- Stikk inn et steketermometer mot midten av kjøttet.
- Sett ovnen på 125 grader C og legg steken i langpanne. Hell på vann.
- Steketid for reinsdyrstek er ca. 1 ½ time, avhengig av tykkelse på kjøttet.
- Ved 60 grader C er steken rosa, og ved 72 grader C er den grå.
- Reinsdyrsteken bør hvile i 15-20 minutter før du skjærer den opp i tynne skiver.
Kjøp et par gulrøtter + løk (til steken)
31/12-21: Satte inn steken kl 16.00. Ferdig på 61 grader kl. 18.10. Den var på 16 grader i midten, når jeg satte den inn i stekeovnen. Ble tatt ut av kjøleskapet kl. 08.15.
Hva vil far ha av grønnsaker?
Sjampingjongstuing m/creme fraische. (Stek sjalottløk og sjampinjonger i olje til de blir fint brune + tilsett creme fraiche)
1 liten Brokkoli
Poteter:
6 – 7 poteter
Fløtegratinerte
Sett potetene inn sammen med steken siste 45 minutter. Ta ut steken og skru opp temperaturen til 200 °C, dryss over revet ost og stek videre i ca. 15 minutter, til osten har smeltet og fått en fin, gyllen farge. Kok skivede poteter i fløte i 10-15 min først.
Hjortestek med fløtegratinerte poteter | Oppskrift – MatPrat
Tyttebærsyltetøy
Ca’ Botta Valpolicella | Italia | Land | Vinmonopolet 199,50. Var veldig god.
Dessert
Multer med fløte til dessert – Moscato d’Asti 2018. Tok ut 500 gr multer 30/12 – satt i kjøleskap
Vajra Moscato d’Asti 2021 | Italia | Land | Vinmonopolet
z