Julen 2020
Mor er på Bråset fra 26/12 – 5/1.
Innkjøpsliste vin:
Vinmonopolet Finnes på lager de fleste steder. God vin
Vajra Moscato d’Asti 2020 | Italia | Land | Vinmonopolet 1 flaske Lager i Asker 142 kroner. Nyttårsaften. Denne var best av disse to
Saracco Moscato d’Asti 2020 | Italia | Land | Vinmonopolet 2. dag jul. 135 kr Lager i Asker. Søt og god.
Kaker
Smultringer – deig lages tirsdag 15/12. Bakes ut og stekes torsdag 17/12-20. Har avtalt med Jan – ca 20/11
Ble litt lave – totalt 303 stk, skulle vært 160 – 180 stk. Men like god smak
Krumkaker – 1/4 porsjon, 7 stk
Menyer
Første dag jul – 19. Hva gjør vi i 20?
Mitt forslag for far: droppe frokost i år.
Hovedrett
Salmalaks m/agurksalat, smeltet smør og kokte poteter
Eller hvit fisk
23/11: Far kjøper 1 flaske vin
Dessert – 20
riskrem
Annen dag jul
I 2019 var vi 5 (meg + Jans familie). I 2020 vil vi være 6.
Brukte 1 1/2 flaske av: Chile, Sunrise Cabernet Sauvignon 2020 2 flasker 100 kr – Sunrise Cabernet Sauvignon 2020 | Chile | Land |
Forrett – 20
(Samme som i 2019)
Bakte loffen på morgenkvisten.
Kjøpte 3 pakker (300 gr) røkt laks på Rema
+ fersk dill
Meget godt. Brukte hjemmelaget loff./
Crostini med dillkrem og røkt laks – Matgodt – mat og muligheter
Eggerøre på ristet loffskive til B.K.
Hovedrett – vi var 5 voksne i 19. Vi er 6 i 2020.
Elgstek – se her. 62 grader. 125 grader. Satte den inn kl 15.45 – var nådd 62 grader kl. 18.00. Steken var på 1,48 kg. Steken hadde en indre temperatur på 15 grader, når jeg satte den i ovnen. Burde vært tatt ut, når jeg stod opp (2 timer tidligere enn når jeg tok den ut i 2020).
23/11-2019: Kjøpte 2 elgsteker hos Meny: 1,264 kg + 1,098 kg. Leverandør: www.livilt.no Tas ut 23/12.
10/11-20: Kjøpte en elgstek på 1,48 kg. Tas ut 23/12. Akkurat passe mengde. 1 1/2 skive igjen av steken. Steken var veldig god.
Trenger 1 løk, selleri og et par gulrøtter sammen med steken i stekeovnen.
2 flasker rødvin: Masi Campofiorin 2017
Kokte råskrelte poteter – hvor mange? 3 til hver = 20. Hadde 22 – ble mange til overs. Skrell 19-20 poteter i normal størrelse. Stor sort kjele
Viltsaus – 2 pakker. Greit med to pakker – 1 liter saus. (Jakobs viltkraft 250 ml var veldig bra. Ikke lagre i kjøleskap)
Satte inn steken kl. 16.00 – ferdig ca 17.30. Hvile ca 15 min.
Forrett spist kl. 18.15. Gløgg kl. 17.15. Middag kl. 18.30
Grønnsaker:
Aspargisbønner (grønne) – veldig gode. Ta bort endene (iflg. Jan)
+ 1 blomkål
+ Tomater. Det gikk 1 tomat.
Tyttebærsyltetøy (glemte det i 2020)
Lag soppstuing av ca 750 gram i 2020 – nesten alt gikk med
Soppstuing av 500 gr sopp – alt gikk med i 2019
1 solo
Eplemost fra Egge. 1 liter kjøpt på Rema. Veldig bra
Dessert
Multer og kremfløte m/ett glass (Moscato d’Asti 2018 (bestillingsvare). Multene tas ut 24/12 – 700 gr til 4 voksne.
Sjokolademouse for to personer. .
Nyttårsaften
Far og meg.
Pedregosa Cava. Reserva Clos. Brut Nature
23/11: Far kjøper 1 flaske rødvin og noe hvitvin for å drikke
Hovedrett
Hjortestek med fløtegratinerte poteter. Ta ut steken 29.12
10/11-20: Kjøpte en stek, Dåhjort i nett på 934 gram på Meny.
Trenger 1 løk og et par gulrøtter sammen med steken i stekeovnen.
Ta ut steken på morgenen.
Hjortestek med fløtegratinerte poteter | Oppskrift – MatPrat
Satte inn steken kl 16.15. Kl 17.50 tok jeg den ut – termometeret viste da 60,5 grader. Ta ut på 61 grader neste gang.
Kjøttet var veldig godt. Annerledes enn elg.
Kjøp et par gulrøtter + sjalottløk.
1 liten Blomkål
6 poteter
Hva vil far ha av grønnsaker?
Sjampingjongstuing m/creme fraische. (Stek sjalottløk og sjampinjonger i olje til de blir fint brune + tilsett creme fraiche)
Tyttebærsyltetøy
Dessert
Bringebær med fløte til dessert – Moscato d’Asti 2018. Ta ut bringebær 30/12