Mor fyller 93 år 12. februar 2022
Middag til mor, far og meg.
Kjøpte en surret elgstek på 820 gram 11/1-22. (379 kr/kg) – omkrets = 28 cm. Ble satt i kjøleskap 9/2. Tas ut av kjøleskap 12/2 om morgenen. (Stod opp litt før 06.00 – skulle kjøre en nabo til Asker stasjon kl. 06.00)
Elgen bør være ferdig stekt kl. 16.30 + hvile 15 min. Middag: 16.45 – 17.00.
Jul & nyttår 2021 – Matgodt – mat og muligheter
Brunes i panne. Settes inn i ovn på 125 grader kl. 15.00. Antar at det tar 1 1/2 time. Kok potetene, slik at disse er klare 16.30 – 16.45.
Til steken:
1 løk, 1 liten sellieri og 2 gulrøtter.
- Tørk steken med kjøkkenpapir og gni den inn med salt og pepper.
- Smelt smør eller margarin i en stekepanne og brun steken fint rundt på alle sider i en stekepanne.
- Del løk, selleri og gulrot i biter og legg det i en stor ildfast form. Legg steken over grønnsakene og ha på krydder. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Hell litt vann i formen.
- Sett formen inn i ovnen på 125 °C og stek til termometeret viser 62 °C. Da er steken rosa og medium stekt. (Tok den ut på 59 grader 26/12-21)
La steken hvile minst et kvarter før den skjæres i skiver.
Grønnsaker:
1 brokkoli
Soppstuing – 150 gr sopp + creme fraiche
6 kokte poteter og 1 pose viltsaus
Rødvin – 1 flaske fra Chile, Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2019 – 144,90 Odfjell Armador Cabernet Sauvignon 2020 | Chile | Land | Vinmonopolet
Multer og fløte til dessert.