Hvordan enkelt koke poteter?
Dette trenger du:
Poteter (kokefaste – fortrinnsvis Asterix eller Beate. Aldri: Kers pink eller Mandelpotet, som er mye vanskeligere å koke).
Komfyr (eller annen varmekilde)
(Salt)
Relativ stor kjele (det bør være 4-5 cm fra vannflate til topp. Vannet skal dekke potetene med 1 cm over)
Vann.
Klokke (for å følge med på koketiden)
Potetgaffelen (finnes i mange varianter. De tre spissene på enden er det vesentlige).
Denne brukes for å se om potetene er ferdig kokt.
Oppbevaring av poteter
Poteter oppbevares best litt kjølig. Kjøleskap er ikke optimalt, men fungerer.
Koking av poteter
- Ta frem det antall poteter du trenger. Prøv å finne noen i samme størrelse – lik koketid.
- Legg disse i en kjele.
- Fyll kjelen med vann. Bruker du varmt vann, begynner det å koke raskere. Utover det spiller det ingen rolle.
Fyll opp slik at potetene blir helt dekket med vann, 1 – 2 cm over.
- Du kan om du vil, strø litt salt i vannet (1 teskje). Kan gi litt bedre smak.
- Sett lokk på kjelen – fortrinnsvis et av glass, slik at du ser når det begynner å koke.
- Sett platen på høy temperatur.
- Følg med, for å se når det begynner å koke (bobler i vannet). Skru da temperaturen på platen ned til 6-7 (hvis skalaen går fra 1 – 12) – pass på at det fortsetter å koke lett (men ikke fosskoke).
På induksjonsplate går temperaturen på platen raskere ned, enn ved en plate av keramisk topp. - Det skal koke (boble i vannet) under hele koketiden. Kokingen gjør poteten myk gjennom hele.
Koketid: Se om det står på posen (dette står ofte om du kjøper en hel ferdigpakket pose). Alternativti er 25 – 30 minutter veldig vanlig.
Etter 25 minutter:
Ta frem potetgaffelen, og stikk i poteten. Går den lett inn, så er poteten ferdig kokt.
Er det motstand – kok ytterligere 2 – 3 minutter. Sjekk igjen – fortsatt motstand, kok ytterligere 2-3 minutter.
Av og til trenger potetene 30 – 35 minutter på å bli ferdig kokt.
Når de er ferdig kokte:
Hell av vannet, eller ta opp potetene.
Skinnet må av, om det ikke er nypoteter. Sett potetgaffelen i poteten og bruk en kniv til å “skrelle” av det tynne skinnet. Dette går lett av, når poteten er varm.
Er potetene klare før resten?
Hell av vannet, pakk kjelen inn i et håndkle, og legg under dyna i senga. Da holder de seg varme.
Mange liker å ha smeltet meierismør eller bremykt over potetene. Da blir de litt bedre.
Det finnes også en mengde sauser, som gjør samme nytten.