Kilde: https://meny.no/oppskrifter/Gronnsaker/Hjemmelaget-flotegratinerte-poteter/
3 voksne
- 8 stk poteter
- 2.25 dl fløte
- ¾ dl revet ost,
- (1.5 stk hvitløksfedd)
- salt
- pepper
- (0.38 ts revet muskatnøtt)
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 200° C. Skrell poteter og finhakk hvitløk. Skjær potetene i tynne skiver, ca 3-5 mm.
- Kok potetene i fløten i 10 minutter
- Smør en ildfastform, du trenger en som er ca. 20×30 cm.
- Legg ett lag med potetskiver i den smurte forma. Strø over halvparten av hvitløken, salt og pepper, og hell over fløte til det akkurat dekker potetlaget.
- Ha over ett nytt lag med potet, resten av hvitløken, salt og pepper. Avslutt med et lag potet og hell over resten av fløten.
- Stek i ovnen på 200° C i ca. 20 minutter. Legg ost på toppen og stek det videre i ca. 20 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.
Hvis du skal ha retten til en stek, gjør slik:
Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Finhakk hvitløk Legg poteter, løk og hvitløk i en smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over. Sett potetene inn sammen med steken siste 45-60 minutter på 125 grader. Ta ut steken og skru opp temperaturen til 200 °C, legg på ost og stek potetene videre i ca. 15 minutter, til osten har smeltet og fått en fin gyllen farge.
Kok gjerne potetene i fløten i 10 – 15 minutter, og reduser steketiden i ovnen.