Kilde: Hjemmets kokebokklubb (utg. 1986). Mor lagde denne flere ganger, på hytta. Veldig god.
Jeg lagde den første gang 4/2-18.
4 personer (2 personer) ((6 personer)) (lagde for 6 personer Tuddal påsken 2018 – vi var 4 voksne)
Tilbredningstid: 40 – 80 min (avhengig av mengden). Brukte 75 min 4/2 – 6 personer oppskrift.
Koketid: 20 minutter
Gratinering: 20 min
Ovnstemperatur: 200 grader
Midterste rille i ovnen.
Kan fryses før gratinering. Deler kan gjøres ferdig tidligere på dagen.
Ingredienser:
300 gr (150 gr) ((ca 400 gr)) båndspagetti. / (450 gr var alt for mye til 6 personer). Kun et lag med dette i retten.
1 (1/2) løk ((1 1/2 – 2))
1 (1/2) gulrot ((1 1/2 – 2 store))
1 (1/2) skive sellerirot ((rasp fra 200-300 gr sellerirot))
1 (1) ss olivenolje ((1 1/2))
1-2 ss smør ((2 ss))
400 (150) gr karbonadedeig ((800 gr)) . Brukte 500 gr 4/2-18 (meg+mor/far). (800 gr = 5 voksne)
4 (2) skiver bacon ((6 skiver – ta hele pakken))
3 (1 1/2) ss tomatpure ((5 – 6 ss))
2-3 (1 – 1 1/2) dl buljong (av terning) ((4 – 5 dl))
salt, pepper, paprikapulver
frisk eller tørket timian
1 laurbærblad (( 2))
1/2 – 1 (1/2) dl rødvin ((1 1/2 – 2 dl))
100 – 150 gr (100 gr) revet ost ((200 gr / passende))
Slik gjør du:
1) Skrell og hakk løk. Skrell gulrot og selleri, og riv begge deler grovt.
La alt surre i smør og olje i en vid og lav gryte.
2) Klipp baconskivene i strimler. Ha karbonadedeig og baconskivene i gryten og la det steke under omrøring på ganske sterk varme, til kjøttet er småkornet.
3) Tilsett tomatpure og buljong, og krydder og krydderurter etter smak.
4) La kjøttsausen småkoke uten lokk i 20 minutter.
5) Ta opp laurbærbladet. (Punkt 1 – 5 kan gjøres ferdig tidligere på dagen)
Sett ovnen på 200 grader.
1) Varm opp kjøttretten (om du gjorde 1 – 5 tidligere på dagen). Tilsett rødvinen. Rør inn rødvinen.
2) Kok spagettien slik det står på pakken. La det renne av seg i et dørslag. Ha spagettien tilbake i gryten med 1 ss smør. Rist forsiktig på gryten over varmen.
3) Legg halvparten av kjøttsausen i et smurt ildfast fat, og fordel spagettien over og hell på resten av kjøttsausen. Dryss med revet ost.
4) Sett retten i varm ovn og gratiner/stek i 20 minutter.
5) Serveres direkte fra ovnen, med en bolle grønn salat og loff/grove rundstykker og gjerne rødvin.