Kilde: http://www.godt.no/#!/oppskrift/7712/lammegryte-med-rotgroennsaker
Lammelår eller lammebog
Ingredienser
4 personer
600 g | grytekjøttav lam |
4 ss | olivenolje |
1.5 stk | løki terninger |
2 stk | gulroti terninger |
100 g | selleriroti terninger |
1 ts | paprikapulver |
3 stk | hvitløksfeddi terninger |
2 ss | tomatpuré |
5 dl | buljongeller kraft |
2 dl | rødvinog evt en skvett calvados |
1 kvast | rosmarin |
3 stk | tomatergrovhakket |
3 dl | kremfløte |
2 ss | bladpersille |
1 ss | dijonsennep1-2 ss |
- Skjær kjøtt, løk, gulrot og sellerirot i terninger. Finhakk hvitløken.
- Brun kjøttet i en jerngryte i olivenolje, tilsett løken og la den frese med til den er blank og fin. Tilsett gulrot, sellerirot og paprikapulver, rør godt sammen. Tilsett hvitløk og tomatpuré og la det hele småkoke i 2 minutter under omrøring.
- Tilsett rødvin (og evt calvados), og la dette koke nesten helt inn, tilsett kraften og la småkoke i 20 minutter.
- Skrell potetene, kok opp vann, legg i potetene og la dem koke/trekke møre i 10–12 minutter. Trekk kjelen til side og la stå noen minutter.
- Mos potetene, og bland inn smør, fløte og presset hvitløk. Smak til med salt og malt pepper.
- Tilsett finhakket rosmarin, grovhakkede tomater og fløten, og kok til gryteretten tykner litt. Du kan evt jevne gryten med litt maizenna rørt ut i kaldt vann om du ønsker den tykkere. Smak til med salt og pepper.
- Serveres med tilbehør som en god potetpuré, og gjerne et dryss med bladpersille og gode oliven.