Kilde: https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/lammegryte-med-rotgronnsaker/
3 porsjoner (4 voksne)
- 750 gram lammebog i skiver eller fårikålkjøtt (1 – 1,2 kg)
- 1,5 stk. løk (2 løk)
- 0,75 stk. rødløk (1 stk)
- 1,5 stk. gulrot (2 stk)
- 0,75 stk. sellerirot (1 stk)
- 1,5 ss smør (2 ss)
- 2,25 ss frisk timian (3 ss)
- 1,5 dl vann (2 dl)
- 2,25 dl hvitvin (3 dl)
- 0,75 ts salt (1 ts)
- 0,38 ts nykvernet pepper (1/2 ts)
- 0,75 ss maisenna (1 ss)
- 0,75 dl vann (1 dl)
Poteter: 10 – 12 poteter
SLIK GJØR DU
- Varm stekeovn til 200°C. Skjær kjøtt og grønnsaker i biter.
- Brun små porsjoner kjøtt av gangen i en varm stekepanne med smør.
Ha kjøttet over i en støpejerngryte (som kan settes i stekeovnen).
Ha i grønnsaker og urter, og hell på vann og hvitvin. Krydre med salt og pepper. Kok opp. - Legg på lokk og sett hele gryten i stekeovn.
La den stå i 1 1/2 – 2 timer til kjøttet er mørt og slipper beina.
Første delen kan gjøres tidligere på dagen.
Når gryta er klar, sil av kraften.
Lag en jevning av maizenna og vann, og hell over i kraften.
La det koke opp under omrøring. Hell sausen over kjøttet og grønnsakene ved servering.
Server med poteter.
Passende dessert
Multer og fløte
Eplegrøt med fløte