Kilde: Mettende høstgryte med lam og potetpuré – HusGlede.no
Fant oppskriften 16/9-23.
Dette trenger du:
- 600 g grytekjøtt av lam
- 4 ss olivenolje
- 1,5 stk løk
- 2 stk gulrot
- 100 g sellerirot
- 1 ts paprikapulver
- 3 stk hvitløksfedd
- 2 ss tomatpuré
- 5 dl buljong eller kraft
- 2 dl rødvin
- 1 kvast frisk rosmarin
- 3 stk tomater
- 2 dl kremfløte
- 2 ss frisk bladpersillle
- 1 ss dijonsennep
Til potetpurèen trenger du:
- 10 stk mandelpotet
- 2 stk hvitløksfedd
- 0,5 dl fløte
- 2 ss smør
- 0,5 ts salt
- 0,4 ts pepper
Slik gjør du:
- Start med å skjære kjøttet, løken, gulrøttene og selleriroten i terninger. Finhakk hvitløken.
- Ha kjøttet i en gryte og brun det godt i litt god olivenolje.
- Tilsett løken og la den frese sammen med kjøttet til den er blank og fin.
- Ha i gulrot-teringer, sellerirot-ternigner og paprikapulver. Rør alt godt sammen.
- Finhakk hvitløk og tilsett sammen med tomatpurè. La det hele småkoke i 2 minutter under jevnlig omrøring.
- Hell over rødvin og la dette koke nesten helt inn slik at det ikke er mye væske igjen i gryten.
- Tilsett kraften og la småkoke i 20 minutter.
- Lag potetpuré ved å skrelle potetene og kok opp vannet.
- Legg potetene i det kokende vannet og la dem koke, eller trekke, til de er møre. Det tar ca. 10–12 minutter. Trekk kjelen til side og la stå noen minutter.
- Mos potetene, og bland inn smør, fløte og presset hvitløk. Smak til med salt og pepper.
- I gryten med kjøttet tilsetter du finhakket rosmarin, grovhakkede tomater, sennep og fløte.
- Kok gryteretten til den tykner litt. Du kan også jevne gryten med litt maizenna utrørt i kaldt vann om du ønsker den tykkere. Smak til med salt og pepper.
Servér lammegryten med nylaget potetpuré og et dryss med persille.