Kjøttgryte med potetmos

Oppskriften er hentet fra Eyvind Hellstrøms nye kokebok Hellstrøm Jr 2012.
http://www.aperitif.no/artikler/dagens-rett-lag-hellstroms-favorittkjottgryte/168502

Oppskriften i linken over er på 4 – 6 porsjoner.

Her i 2 – 3 porsjoner:

Tilbredningstid: 2 1/2 – 3 timer

1/2 kg høyrygg av okse, uten ben

Marinade:
1 gulrøtter
1 løk
1 purre
1 1/2 laurbærblad
1/2 kvist timian
11/2 hvitløkfedd
1/2 flaske rødvin, evt. halvparten oksekraft
1 ss hvetemel, valgfritt
1/2 ss tomatpure
100 g sjampinjong
7 stjerneløk
100 g bacon
Smør og olje til steking
Salt og pepper
1/2 ss soyasaus

Fremgangsmåte

Marinering:
Skjær kjøttet i terninger på 4 x 4 cm. Vask og skrell gulrøtter, purre og løk, og kutt grønnsakene opp i små terninger.

Legg dette i en form eller i en dobbelt plastpose, sammen med rødvin.

Knus hvitløkfedd med en hammer eller en kniv, legg feddene i marinaden sammen med laurbærbladene og timiankvisten. Dette skal marineres i ett døgn i kjøleskapet.

Tilberedning:
Når kjøttet er ferdig marinert, tar du det opp av marinaden og tørker kjøttet godt med kjøkkenpapir. Ta vare på marinaden.

Varm smør og olje i en panne.

Salte og pepre kjøttet og brun det i pannen. Gjør det i flere omganger. Det er viktig at kjøttet blir brunet på alle sider.

Legg det brunede kjøttet over i en jerngryte og strø over hvetemel. Bland godt med en tresleiv.

Tilsett marinaden med alle grønnsakene, laurbærbladene, timian og hvitløk og en spiseskje tomatpuré.

La dette koke under lokk på svak varme i 1½ time, du kan eventuelt sette hele kasserollen inn i ovnen på 180 grader. Ta en kjøttbit og sjekk om den er mør, er den seig, må kjøttet koke litt lenger.

Rens sopp og stjerneløk, ha på salt og pepper og brun dem i en panne med smør til de er gylne og fine. Skjær bacon i små biter og sprøstek i en varm panne.

Tilsett løk og sopp i gryta og la det koke i 15 minutter. Smak til med en spiseskje soyasaus.

Strø over sprøstekt bacon og litt hakket persille rett før servering. Server med hjemmelaget potetmos eller kokte poteter.

Comments are closed.