Finkenhagen – NRK 17/5-20
https://www.nrk.no/mat/miniburgere-1.15012116
Bruk en blanding av karbodeig og kjøttdeig. Deigen må inneholde fett, for å få en saftig burger.
Ren karbonadedeig blir for tørt. Bland sammen. Krydre med salt og pepper, når de stekes.
Form åtte like store burgere (hver på 100 gram) av det kvernede kjøttet/kjøttdeigen. Kna og arbeid kjøttet minst mulig, bare klapp og trykk det sammen til jevne og litt tykke burgere. Oppbevar burgerne i kjøleskapet hvis det en stund til servering. Krydre burgerne med salt og kvernet pepper. Grill dem over høy varme, 3–4 minutter på hver side. Hvis du ønsker ost på burgeren kan du legge på osten mot slutten av grilltiden.
Burgerbrød:
Små burgerbrød (8-10 stk.)
- 30 g smør
- 2 1/2 dl melk
- 25 g fersk gjær
- 1/2 ts salt
- 1 ts sukker
- 420 g hvetemel
- 2 ss olivenolje
- sammenvispet egg til pensling
- sesamfrø
Smelt smøret i en liten kasserolle, tilsett melken og varm blandingen til cirka 25 grader. Smuldre gjæren i en bakebolle, hell over væsken og rør til gjæren er oppløst. Tilsett olivenolje og alt det tørre. Arbeid deigen sammen til en jevn og smidig deig i en kjøkkenmaskin i cirka 10 minutter ved middels høy hastighet. Øk deretter hastigheten og arbeid deigen videre i et par minutter.
Dekk bollen med plastfilm og et klede over der igjen. La deigen heve til dobbel størrelse. Hell deigen ut på et lett melet bakebord og kna den sammen. Del deigen i 8–10 like store emner og trill ut fine boller. Legg bollene over på stekebrett med bakepapir. Dekk med plastfilm og etterhev brødene i cirka 35 minutter.
Varm ovnen til 220 grader. Pensle brødene med egg og dryss over sesamfrø. Stek brødene midt i ovnen i cirka 10-12 minutter.