Kilde: https://www.smakfullhelse.no/post/sunnere-kanelboller
Litt justert (av meg) nedenfor.
Oppskrift på sunnere kanelboller:
Ca. 20 stk
Bollehev:
-
1 dl lettkokte havregryn
-
2 dl kokende vann
-
1 dl rapsolje/flytende margarin
-
1,5 dl vann
-
2 dl lettmelk
-
25 g ferskgjær
-
2 ss vanlig sukker
-
4 ss sukrin
-
1 ts vaniljesukker
-
1 ts kardemomme
-
7 dl sammalt fint hvetemel
-
8 dl siktet hvetemel
Gjærbakst trenger litt” vanlig” sukker for å heve skikkelig, da sukker er mat for gjæren.
Fremgangsmåte
Bollehev: bland havregryn og vann i en kjele og kok opp. La det så stå noen minutter på lav varme. Ta det av platen slik at det kjøles litt ned.
*Bollehev bidrar til saftigere bakst
Varm opp melk og flytende margarin/rapsolje til 37 grader (kjennes lunkent ut på fingeren).
Smuldre gjær i bakebollen, tilsett sukkeret og hell over den varme melk- og margarinblandingen. Bland dette slik at gjæren fordeler seg fint i væsken. Tilsett de resterende ingrediensene og bollehev.
La elte i 15 minutter
Hev deigen i minst i 1 time eller til dobbel størrelse.
Kjevle ut til et rektangel som er ca. 1 cm tykk.
Smør på Bremykt, dryss over kanel og sukrin (til sammen 4 ss).
Rull sammen fra den lange siden til en ”pølse”.
Skjær 1,5-2 cm skiver og legg på et stekebrett.
La etterheve i en halvtime.
Stek på 220 grader over/undervarme i 8-10 minutter.