Smultringer

xDSCN3896

 

 

 

 

 

 

 

 

God gammel oppskrift, etter min mor.

Oppskrift

Julen 2023: To deiger for 60 + 60 smultringer hver (totalt 120) ble laget fredag kveld 15/12-21. Tok 1 1/2 time.
Det som tar tid er å piske til eggedosis (ca 14 min per porsjon).

Kjevles ut og stekes Lørdag 16/12, sammen med Jan. Vi endte med 161 smultringer.

Utbaking 2023: 08.40-9.15 + 15.15.11.50.    Jan kom kl. 09.15. Pause 09.15 – 09.25.

Ta ut 2 1/2 kg smult. Vi brukte 2 kg. 1/2 ble lagt tilbake i fryseren – denne har vært tint. Må kjøpe for 2024.

Steking:

To kjevler med strømpe!  (Ikke bruk noe annet)

Bruk lerret underlag til å kjevle ut på. Plast utsikker var best.
Steke under vifte.
Startet 13.10 og ferdig 14.05.

 

Julen 2022: Tre deiget for 40+40+60 smultringer hver (totalt 140) ble laget lørdag 17/12-22. Startet kl. 13.15. Ferdig kl. 15.00
Det som tar tid er å piske til eggedosis (ca 14 min per porsjon).

Kjevles ut og stekes søndag 18/12, sammen med Jan.

Julen 2021: Tre deiget for 60 smultringer hver (totalt 180) ble laget lørdag 18/12-21. Kl. 08.40 – 10.00.
Det som tar tid er å piske til eggedosis (ca 14 min per porsjon).
Det tok ca 35 min å lage ferdig 1. porsjon.

Kjevles ut og stekes søndag 19/12, sammen med Jan.

Utbaking: 08.00 – 11.30. Jan kom kl. 09.00. Pause 09.15 – 09.25.

Steking: 12.30 – 14.20.

Julen 2019: Deigene lages tirsdag 17/12. Bakes ut og stekes sammen med Jan torsdag 19/12 – start ca 08.00.
Lånte mors Kenwood kjøkkenmaskin (første gang).
Lag ca 250 smultringer = 60 (3 egg) + 60 (3 egg) + 80 (4 egg).
Totalt: 10 egg + 800 gr sukker + 10 dl kremfløte + 3,5 dl lettmelk + 2 kg hvetemel + kardermomme + hjortetakk
Brukte mors Kenwood maskin – veldig mye enklere å lage deigene. Jan hjalp til med kjevling og steking.
Brukte 6 timer, fra kl. 09.00 19/12-19. Jeg begynte 08.30.

Termometer til jerngryta

To kjevler med strømpe

Bruk lerret underlag til å kjevle ut på. Plast utsikker var best.
Steke under vifte.

Julen 2018: Kjevles og stekes lørdag 15/12. Ca 200 – 4 deiger (2 egg * 1) + (3 egg * 3). Brukte 9 timer. 240 smultringer. 2 1/2 kg smult. Eggedosisen var utfordring nr 1 – er miksmasteren god nok? Pass på tykkelsen. Noen ble litt tynne.

Julen 2017: Lagde 250 smultringer. Dette er for mange. Jan fikk ca 110 stk. (Stor boks = 84 + noe mer). Ca 200 er mer passende. Smelt smulten sakte på induksjonskomfyren først. Brukte 2 kg smult til 250 kaker.

40 stk (60 stk – oppdatert av mor des. 2016) ((100)) (((160)))  Trenger 2,5 kg smult til 160.
13.12.2017: Lagde først av 5 egg (bom!). Deretter av 2 egg og til slutt av 3 egg. Eggedosisen var utfordringen. Av 5 egg virker deigen seig. Burde vært lagd i 3 porsjoner = 40 + 60 + 60 = 160.

—-

Deigen lages dagen før, og settes kjølig frem til utbaking og steking.
Utbakingen må skje i et kaldt rom!

Smultringemnene  settes på trefjøl, dekket med litt hvetemel, og settes kjølig frem til steking.

Smult kan begynne å brenne. Utfør derfor stekingen på et bord, uten noe brennbart rett over. Ha brannteppe eller lokk i umiddelbar nærhet. Vann må ALDRI helles i en brennende smultgryte – det gjør vondt betydelig verre.

40 stk (60 stk)   ((80 stk))

2 egg  (3 egg)    ((4 egg))   En deig med 5 egg ble for mye, for min lille miksmaster.

150 gr sukker (225 gr)    ((300 gr))

2 dl kremfløte (3 dl)   ((4 dl))

1/2 dl lettmelk (0,75 dl)    ((1 dl))

ca 350 gr hvetemel (530 gr)    ((700 gr))

1 ts kardemomme (1 1/2 ts)    ((2 ts))

1 t hjortetaksalt – blandes i melken (1 1/2 ts)    ((2 ts))

 

1 kg smult (ekte svinesmult – selges frossen) til 40 – 80 smultringer. Brukte i 2016 2,5 kg til 150 stk.

2 ruller hvite husholdningruller (2 eller 3 lags)

 

Fremgangsmåte – deig

A) Pisk eggene og sukker til godt sammen. Miksmaster.

B) Pisk fløten stiv. Miksmaster.

C) Bland hjortetaksaltet i melken. Må løses godt opp!!

D) Bland kardemommen med 250 (375 gr) ((xx)) gram av hvetemelet.

E) (A+ B) Bland den stivpiskede fløten inn i eggedosisen. Bruk hulsleiv eller slikepotte.

F) Tilsett melken (hvor hjortetaksaltet er tilsatt).

G) Sikt hvetemel (m/kardemomme) inn i blandingen – litt etter litt, mens du elter deigen lett med sleiv.

H) Tilsett ytterligere opp til 120 ((210-250)) gr hvetemel, mens du rører forsiktig. Pass på at deigen ikke blir seig.

La deigen stå kjølig natten over – ute eller i kjøleskap.’

18/12-21 – hver porsjon for 60 smultringer

Desember 2017

 

 

Fremgangsmåte – utbaking 

Rommet hvor du baker ut må være kaldt! Alternativt får du problemer med utbakingen.

3/4 cm høye, når du baker ut.

Bruk en liten utstikker.

xDSCN3891

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fremgangsmåte – steking 

Varm opp smultet (fra tint tilstand) på svak varme i jerngryte.

Smultet er klart når det bruser rundt en pinne du stikker ned i smultet.

Ha 6 – 7 smultringer i gryten samtidig.

xDSCN3887

Godt med kyndig hjelp.

Min mor, Ingebjørg Engebretsen, julen 2013 – 84 år.

Snu smultringene ofte .

Varm opp til 6, slå ned platen til 4,5.

2021: Brukte induksjonskomfyren – samme sorte gryte.
Smultet varmes opp til ca 185 grader celcius (bruk termometer)
La platen stå på 11 ved steking.
Smult: først 1 1/2 kg. Etter ca 110 smultringer, fyll på med 1/2 kg smult

 

 

 

 

 

xDSCN3889xDSCN3896

De ferdig stekte smultringene legges på husholdningspapir.

Papiret trekker til seg noe av smultet på smultringene.

NB! Skift papiret, når du ser det blir vått av smult (ofte)

 

 

 

 

Resultat av baksten 15/12-18: 240 smultringer

16/12-2023:

 

Comments are closed.