Oppskriften er med utgangspunkt i: https://www.detsoteliv.no/oppskrift/julebrod
Laget første gang søndag 2/12-2018. Meget god.
Ingredienser
20 g gjær (fersk gjær – eller 1/2 pk tørrgjær)
60 g smør
2,5 dl melk
60 g sukker
3/4 ts kardemomme
375 g hvetemel
60 g rosiner
Pensling:
1/2 egg
litt melk
Fremgangsmåte
Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Tilsett litt av sukkeret.
Smelt smøret. Bland melken i smøret og varm opp blandingen til den er lunken (37°C (40°C om du bruker tørrgjær).
Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette.
Tilsett resten av smørmelken, sukker og kardemomme. Rør inn rosiner. Begynn så å blande i det meste av melet til en jevn deig. La deigen heve tildekket i ca 1 time.
Ha deigen på bakebordet sammen med resten av melet og kna deigen smidig. Form en tykke pølser og ha i 1 smurt brødform (1,0 liter) med bakepapir i bunnen. (Grå silikon form) Etterhev i 40 min.
Pisk sammen egget og litt melk med en gaffel og pensle jevnt over “Julebrødene”.
Stek kakene nederst i ovnen ved 175°C i 40-50 min.
Dekk over “Julebrødene” med et stykke matpapir etter 30 min steking for å unngå at de blir for mørke på overflaten – hvis skorpen begynner å bli mørk.
Har du ikke egg, så kan du pensle brødet med melk.
Del julebrødet, og legg den ene delen i fryseren.