Mormors sandkake (Dansk sandkake/formkake)
Laget første gang 18/3-17. Ble litt kompakt og litt mye stekt. Reduserer steketid fra 75 til 70 min.
1,75 dl sukker (1 dl) (1 dl = 90 gr sukker)
200 gr smør (110 gr)
3 egg (2 egg)
1,7 dl potetmel (1 dl)
2,5 dl hvetemel (1,3 dl)
1/2 ts bakepulver (1/2 ts)
Saften av 1 sitron (1/2 sitron)
Grå form + justert oppskrift – oppskrift fra formkake m/vaniljesukker:
110 g smør
1,1 dl sukker
2 egg
2,1 dl hvetemel
1 toppet ts bakepulver
Saften av 1/2 sitron
Rør smør, sukker hvitt.
Ha eggeplommene i smørblandingen.
Sikt mel og bakepulver og ha det i vekselvis med saften fra sitron.
Vend inn de stivpiskede eggehvitene til slutt.
Smør og sukker røres skummende hvitt, tilsettes eggeplommene – ett om gangen.
Pisk eggehviten stiv.
Potetmel, hvetemel og bakepulver siktes inn, og til slutt skjæres de helt stive hvite inn i deigen.
Tilsett saften + det revne skallet av sitronen.
Rør om.
Deigen has i form (1,5 liter) kledd med bakepapir.
Stekes i 65 – 70 minutter i ovn på 170 grader – nederste rille.
Stikk en trepinne ned i kaka. Slipper alt, er kaka ferdig.
Legg over et bakepapir mot slutten, om den begynner å bli mørk.
Avkjøles utenfor formen
Spises ikke helt fersk. Kaken blir bedre etter en uke eller to. Oppbevares i kjøleskap.