Kilde/utgangspunkt: https://www.lhl.no/et-sunnere-liv/matoppskrifter/frokost/hjemmelaget-grovt-brod/
Ingredienser til 2 store eller 3 små brød (1 stort)
Ingredienser:
- l liter lunkent vann (1/2 liter)
- 2 ss rapsolje (1 ss)
- 1 pk tørrgjær (1/2 pk)
- 2 dl helkorn (bygg eller hvete) som har ligget og svellet i litt lunkent vann i 2-3 timer (1 dl)
- 2 dl linfrø (1 dl)
- 2 dl kruskakli (1 dl)
- 2 dl havregryn (1 dl)
- 4 dl sammalt hvete grovmalt (2 dl)
- ca. 8 dl sammalt hvete finmalt (ca 4 dl)
- Maks én ts salt (Litt under 1/2 ts salt)
Fremgangsmåte
Legg helkorn i lunket vann i 2 – 3 timer.
Legg gjæren i en stor bolle, hell i litt vann og rør ut gjæren.
Ha i resten av vannet og oljen.
Ha deretter i helkorn (la vannet renne av først), linfrø, kruskakli, havregryn og salt.
Rør deretter i melet.
La deigen heve under et håndkle i 1/2-1 time.
Elt ut deigen, ha den i to (1) smurte brødformer, og la den etterheve i ca. 1/2 time.
Stek deretter i ovnen på 190°C i ca. 50 minutter.