Utgangspunkt: https://www.matgodt.no/hjemmebakst/brod-grovt-og-fiberrikt/
Syntes det brødet var litt tungt.
Litt justert. Redusert Sammalt fin med 2 dl hvetemel + noe til utbaking. Det gjorde susen – veldig bra!
Ingredienser – 2 store (3 store)
- l liter lunkent vann (1 1/2 liter)
- 2 ss rapsolje (3 ss)
- 1 pk tørrgjær eller fersk gjær (1 1/2 pk)
- 2 dl helkorn (bygg eller hvete) som har ligget og svellet i litt lunkent vann i 2-3 timer (3 dl)
- 2 dl linfrø (3 dl)
- 2 dl kruskakli (3 dl)
- 2 dl havregryn (3 dl)
- 4 dl sammalt hvete grovmalt (6 dl)
- 6 dl sammalt hvete finmalt (ca 9 dl)
- ca 2 dl hvetemel (ca 3 dl)
- Maks 3/4 ts salt (1 1/2 ts salt)
Fremgangsmåte
Legg helkorn i lunket vann i minst 2 – 3 timer.
Gjerne over natten – MEN bruk da 6,5 dl sammalt hvetemel og 2,5-3 dl hvetemel.
Legg gjæren i en stor bolle, hell i litt vann + salt og rør ut gjæren.
Ha i resten av vannet og oljen.
Ha deretter i helkorn (la vannet renne av først), linfrø og kruskakli
Rør deretter i melet.
La deigen heve under et håndkle i 1/2-1 time.
Elt ut deigen, ha den i to (1) smurte brødformer, og la den etterheve i ca. 1/2 time.
Stek deretter i ovnen på 190°C i ca. 50 minutter.