Ananaspai med kremete fyll
Kilde: http://www.detsoteliv.no/oppskrift/ananaspai-med-kremete-fyll
Et godt tips å forsteke paibunnen før du har i fyllet. Dette forhindrer at mørdeigen blir rå og klissete av fyllet, og sikrer gjennomstekt kake. Når paibunner forstekes, har imidlertid deigkantene en tendens til å smelte og krympe nedover slik at kanten forsvinner. For å forhindre dette, lønner det seg å fylle paibunnen med keramiske bønner under forstekingen!
Ingredienser:
For 28 cm paiform!!
Mørdeig:
♥ 300 g hvetemel
♥ 100 g melis
♥ 1 ts bakepulver
♥ 200 g smør
♥ 1 egg
Ananasfyll:
♥ 1 stor, fersk ananas (500 g skrelt vekt, se tips)
– –
♥ 2 dl crème fraîche (se tips)
♥ 1 egg
♥ 1,5 dl sukker
♥ 3 ts vaniljesukker
Pynt:
♥ melisdryss
Fremgangsmåte:
Ha mel, melis og bakepulver i en food processor. Tilsett smøret og kjør maskinen slik at smøret smuldrer seg fint i det tørre. Tilsett egget og kjør videre slik at deigen samler seg. (Har du ikke food processor, se tips).
Klem deigen utover i bunn og kanter på en smurt, rund paiform (28 cm i diameter) med avtagbar kant.
Prikk deigen et par ganger med en gaffel.
Legg et stykke bakepapir over deigen og fyll opp paiformen med keramiske bakekuler.
Forstek paibunnen midt i ovnen ved 200°C i 10 minutter.
Ta kaken ut av ovnen og fjern bakepapiret og bakekulene (se tips).
Rens ananasen og skjær den opp i biter.
Fordel bitene i paiformen.
Visp sammen crème fraîche, egget, sukker og vaniljesukker og hell dette over ananasbitene i formen.
Stek kaken videre midt i ovnen ved 175°C i ca 40 minutter.
La ananaspaien avkjøles før servering.
Fjern kanten på paiformen.
Sikt melis over kaken.
Vaniljeis smaker nydelig som tilbehør til denne ananaspaien!
Tips:
♥ Jeg anbefaler å bruke fersk ananas fordi det gir aller best smak på kaken. En stor ananas gir ca 500 g ananasbiter. Får du ikke tak i fersk ananas, kan du også bruke hermetisk ananas. Du bruker da 2 små bokser som gir ca 500 g ananas (uten saft). Husk å la ananasbitene renne godt av seg før du har dem i den forstekte paiformen.
♥ I stedet for crème fraîche kan du bruke seterrømme.
♥ Det går fint å lage mørdeigen uten food processor også: Ha først det tørre i en bakebolle og smuldre så i smøret med fingrene til det blir fine smuler. Tilsett egget og kna mørdeigen sammen.
♥ Keramiske bakekuler kan selvsagt brukes om igjen og om igjen. Bruk bakepapiret til å helle dem tilbake i boksen og bruk dem på nytt neste gang du vil lage en pai eller terte!