Tok utgangspunkt i: http://www.matoppskrift.no/artikkel/Suppe-til-forrett
Bilde: Aspargessuppe med ostestenger
Aspargessuppe
Laget første gang: 18/11-17. God suppe, men kunne trenge noe mer fylde.
Andre gang 3/12-17 med justert oppskrift, litt mindre vann, litt mer fløte og en eggeplomme mer + litt mer jevning. Meget god.
Dette er en av de klassiske suppene. Den er aktuell nå som den nye aspargesen kommer på markedet. Men man kan selvfølgelig lage suppe med hermetiske også.
Ca 6 porsjoner ++ (3+ porsjoner) ((Julen 17 – 7 personer))
Ca. 500 g asparges, gjerne en blanding av hvite og grønne stilker (ca 250 gr) ((ca 700 gr)
11 dl vann (5,0 dl) ((11 + 4= 15 dl))
3 ss smør (1,5 ss) ((3+1 = 4,0 ss))
3 ss hvetemel (1,5 ss) ((3+1 = 4,0 ss))
2 terninger Kyllingbuljong (1 terning) ((3 terninger))
ca 3 dl kremfløte eller matfløte (1,5 dl) ((3+1 = 4,0 dl))
3 – 4 eggeplommer (2) ((5))
litt hvit pepper
Dette er kanskje den mest delikate av alle supper, også en av de enkleste. En ypperlig måte å bruke asparges som ikke er helt stiv og strunk i stilken.
Stell og kok aspargesen i 10 (5) dl vann og la den koke til den er mør (25 – 30 minutter). Bruker du både hvite og grønne stilker, lar du de hvite koke i ca. 15 minutter før du legger i de grønne.
La stilkene renne av og skjær dem i små biter, spar noen grønne topper til garnityr.
Løs buljongterning(ene) opp i kokekraften.
Smelt smøret forsiktig i kjelen og rør inn mel.
Spe med kraften under omrøring.
La koke i ca. 5 minutter.
Rør inn fløten.
Pisk inn eggeplommene og tilsett aspargesbitene.
Varm suppen opp til kokepunktet under omrøring og trekk kjelen fra platen like før det begynner å koke.
Smak til med hvit pepper og litt salt om det trengs.
Fordel suppen i varme tallerkener og garnér eventuelt med grønne topper.
Server gjerne hvitvin til + Foccacia eller ostestenger.